lördag 20 oktober 2007

Argentinskt VM-brons

Så blev det alltså argentinskt vm-brons i returmatchen av öppningen från 7 september. Och vilken fest det blev för Argentina. Fem försök mot ett, heta känslor på plan och ett ruckspel som ständigt såg till att förstöra frankrikes chanser till vinst.
Men det såg rätt illa ut till en början för skrällnationen. Under den första kvarten var det frankrike som förde befälet, och nästan sniffade på pumornas försökslinje. Men där tog det stopp. Pichots mannar täppte till försvaret och Les Bleus fick nöja sig med en trepoängare från Ellisaldes fot efter 18 minuters spel. Contepomi svarade tre minuter senare med att sätta en straff och inleda pumas poängskörd för kvällen. Sen gjorde han om det igen, med ett försök i vänstra hörnet efter snabba händer i den argentinska backlinjen i den 29:e matchminuten. Han konverterade försöket själv och pumas hade nu en sjupoängsledning som de snabbt drygade ut efter avsparken, genom en rucksituation som avslutades med att proppen Omar Hasan Jalil tumlade över fransmännens kortlinje. Sparken sattes sedan med lätthet av Contepomi, och Argentina hade inom en period av 3 minuter gått förbi frankrike med 14 poäng. Men frankrike var på hugget och parkerade sig långt in på övertid inne i argentinas 22-metersområde och sniffade återigen på försökslinjen. Men argentinas spelförstörande försvar var vattentätt och rörde upp heta franska känslor som fick halvleken att sluta med varsitt gult kort för bägge lagen efter att upprepade gånger ha blockerat bollen.

Andra halvlek bjöd på ytterligare tre försök från pumorna, genom Contepomi, Corleto och Martin Aramburu efter att Hernandez, Agulla oh Corleto verkligen fått ordning på det territoriella sparkandet. Fransmännen lyckades få in ett tröstförsök men kunde inte hålla jämn takt med sydamerikanerna som visade sig återigen vara övermäktiga. Slutresultat 37-10 och argentinas största vinst över frankrike någonsin.


Sportbladet, DN och SvD publicerade på morgonen ett TT-meddelande som beskriver matchen som grinig och jag är nog beredd att hålla med. Men rätt lag vann så jag är nöjd! Det här var slutet på sagan med det nuvarande Los Pumas som består av många veteranspelare vid det här laget. Till nästa vm ska nästa generation ta över. Coach Loffreda ska ta över engelska klubblaget Leicester Tigers lagledning efter turneringen och lagkapten Pichot ska trappa ned i franska division två, men med flera unga spelare som Albacete, Vernet Basualdo och Hernandez finns det mycket att bygga på inför VM 2011 på Nya Zeeland.

1 kommentar:

Anonym sa...

Stefan,
Din blogg om VM var kanon. Finns det nàgon uppföljare för 6 nationers?
Putte