fredag 5 oktober 2007

Kvartsfinaldags - Vilka fyra tar sig vidare?

Ja den frågan är nog väldigt många säkra med svaren på. Alla fyra gruppvinnarna är stora favoriter, speciellt Sydafrika och Nya Zeeland spås av de flesta som bombsäkra vinnare, men faktum är ändå att både Allblacks och Springboks har haft lite väl enkelt i gruppspelet och inte blivit särskilt hårt prövade. Samtidigt har både Argentina och Australien fått spela matcher mot relativt hårdnackat motstånd i form av Frankrike och Wales.

Först ut på lördag är Australien som ska möta regerande världsmästarna England. Det här är den match som av många spås som den tuffaste av helgens fyra matcher. England har, trots ett trassligt gruppspel, sin berömde uthalv Johnny Wilkinson med i truppen, och Wilkinsons berömda vänstersko var det som dräpte Wallabies i förra VM-finalen. Australien saknar å sin sida sin veteranuthalv Stephen Larkham inför matchen, men har både Larkhams ersättare/arvinge Barnes och Sterling Mortlock som båda vet hur bollen ska sparkas till. Nyckeln för Engalnds del är att spela upp bollen i Australiens halva av planen genom Wilkos djupa sparkar och utnyttja Australiens misstag och straffa sig till en vinst. En gameplan som använts relativt länge av engelsmännen. Australien å sin sida är starka både i klungan och backlinjen och har ett försvar som kan fäkta bort engelsmännen och kommer inte tillåta Wilkinson att få chansen. Australien får nog ses som favoriterna och bör dessutom ta några försök med sig i poängskörden vilket blir det som avgör matchen.

Värdnationen Frankrike satsar på en sparkande taktik inför sin kvartsfinal mot storfavoriterna All Blacks med Lionel Beauxis som en säkert sparkande uthalv, och långsparkande centern Damien Traille flyttad bak till fullback. All Blacks, som är det kompletta laget i VM, brukar som regel ha problem mot Frankrike under vm-slutspel. Les Bleus blev nya zeeländarna banemän i semifinalen 1999, men i år känns risken för att All Blacks skulle misslyckas som mycket små. Nya Zeeland har dessutom statistiken på sin sida med 34 vinster av 45 möten mot just Frakrike.

På söndag är det Sydafrika som för andra gången i rugbyhistorien ska spela mot Fidji. Här är det relativt svårt att spekulera i resultatet. Sydafrika är ett lag med ett effektivt forwardsspel och har flera mycket säkra backar. Inte minst yttern Bryan Habana är det många som räknar med ska stå för flera försök. Fidji är å sin sida inte kända för en stabil och stark klunga, men spelar ett attackerande spel som absolut kan överraska och ställa till det för Springboks. Fidji är specialister på 7-mannarugby och tar gärna var chans de kan få till att spela ett öppet springande spel och är dessutom farligt duktiga i försvarsspelet. Duellen mellan Fidjis ytter Delasau och Habana kan bli mycket spännande.

Los Pumas möter sist av alla Skottland på söndagskvällen. Här måste jag nog gå på allmänna spåret och Pumas är solklara favoriter inför matchen. Argentina kommer med största sanolikhet dominera i klungorna och inkasten och är det lag som kommer stå för den största skörden av försök. Skottland är svaga i sina avslut och har svårt för att göra försök. Det syntes i matchen mot Italien förra helgen, och skottarna får likt engelsmännen förlita sig på att ta många straffar genom Chris Patterson eller Dan Parks.

Hur det går vet vi i morrn kväll och på söndag innan läggdags! Bered er på fest och inget pajaseri som under veckans europeiska fotbollsomgångar (DN, DN, DN, SvD, SvD).

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppsan Australien.