onsdag 17 oktober 2007

Får argentina en chans med de stora grabbarna nu?

Att det argentinska fotbollslandslaget tillhör världstoppen är ingen nyhet, det har de gjort länge (DN). Men rugbylandslaget Los Pumas, som nu visat sig vara en toppnation efter deras bästa VM någonsin, har under lång tid inte fått hävda sig bland de stora nationerna på reguljär basis och därför inte räknats som en makt att räkna med inom internationell rugby. Men efter att ha visat sig vara VM-turneringens största skrällnation, genom att först slå frankrike och sedan vinna sin grupp för att slutligen ta sig till semifinal mot Sydafrika, går nu diskussionerna varma om att Pumas ska få inkluderas in någon av de två största årligen återkommande internationella turneringarna. Frågan är framförallt vilken, Tri-Nations mellan Australien, Sydafrika och Nya Zeeland, eller Six Nations mellan de brittiska nationerna, Frankrike och Italien.


Nu finns det motstridiga rapporter ifrån internationell media angående Pumas möjliga inkluderande i nästa års Tri-Nations. Enligt NZ Herald har TV-mogulerna som bekostar Tri Nations krävt att formatet på turneringen ska ändras och innehålla Argentina redan nästa år då turneringen gått i stå med svikande tittarsiffror. Men International Herald Tribune rapporterar tvärtemot att det inte ser ljust ut för Pumas. Problemet verkar ligga i IRBs oförmåga att fatta beslut i frågan. De flesta inom Pumasdelegationen verkar vilja att laget skulle spela i den europeiska turneringen eftersom spelarna hör hemma i brittiska och franska klubblag. Men IRBs hållning är att Argentina borde delta i en turnering på hemmaplan och inte i europa. Då vore Tri Nations mer logiskt med tanke på landets geografiska placering. För det sistnämda alternativet behöver dock det argentinska förbundet stora investeringar i sin klubbrugby som består av rena amatörklubbar för att få en positiv utveckling. Idag spelar samtliga argentinska proffs i europa.
Personligen anser jag att Los Pumas ska delta i Tri Nations med hemmabas i Buenos Aires. Det kommer stärka känslan för laget hos supportrarna som bara blivit fler och fler under den senaste tiden, samtigit som intäckterna till argentinska förbundet kommer öka och eventuellt ge en skjuts åt ett framtida införande av en inhemsk proffsliga.

Oavsett vad som händer är det dags för Pumas att få den respekt de behöver inom världsrugbyn. De har alltid varit en stor nation som har producerat legendariska spelare såsom Hugo Porta med flera. Nu får vi hoppas på att något händer, för efter fredagkväll kommer de förhoppningsvis ha kammat hem ett vm-brons!

Inga kommentarer: