söndag 21 oktober 2007

Springboks åter världsmästare

Sydafrika tog hem Webb Ellisbucklan efter att ha besegrat england med 15 - 6. Glädjen i hemlandet rapporteras vara på topp (DN, Sportbladet) efter den mindre spektakulära matchen som mycket riktigt avgjordes av Percy Montgomerys vänsterfot. Tillsammans med Francois Steyn gav han Springboks 15 straffpoäng i den försökslösa matchen. England var dock närmast att göra en fempoängare efter att Marc Cueto grundat bollen i sydafrikas vänstra hörn. Men fjärdedomaren bedömde att Cuetos fot varit utanför sidlinjen innan bollen tryckts ned. Jag bedömde det själv som att det var ett försök, men det var svårt att avgöra till 100% och domaren valde att fälla istället for att fria. Wilko fick istället sätta en straff för ett lagbrott från sydafrikanerna som skett under spelsekvensen innan. Wilkinson lyckades bara få ihop 6 poäng till fd världsmästarna och när domaren slutligen blåste av matchen var det återigen regnbågsnationen från 1995 som stod som segrare i en vm-final och fick ta emot Webb Ellisbucklan av franske presidenten Sarkozy.


Kul att svenska tidningar följt utvecklingen av finalen med. Läs gärna länkarna DN, SvD, Sportbladet

Springboks får nu fara hem som regerande världsmästare och den politiska ledningen i landet får ta sig en funderare över tilltänkta policies om hur landets landslag ska sammsättas. Många rugbyfans som nu gläds åt segern och den nya titeln är oroliga för hur utvecklingen för deras landslag kommer se ut i framtiden. Politiska beslut från landets ledning har bestämt att alla representativa rugbylag på landslagsnivå och regional nivå måste bestå av minst 9 svarta eller färgade spelare. Dagens världsmästartrupp bestod av 7 svarta eller färgade spelare av totalt 30 men enbart två av spelarna är med i de ordinarie 15. Nuvarande coachen Jake White har struntat i uttagningspolicyn och valt att gå på meriter istället. Men vi kan lämna politiken därhän för stunden och gratulera de nyblivna världsmästarna efter en fantastisk turnering. Jag vet att många sydafrikaner både i Sydafrika och här i sverige och många andra platser i världen kommer glädjas åt att ha haft turneringens bästa lag som mycket rättvist vann turneringen efter att ha gått obesegrade genom mästerskapet. Grattis!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Working class sport, my arse. The Robinson lad is from Chapeltown, and that's it. Nae Chance, and Kenny Logan is cnut..

Anonym sa...

Jag noterade att du översätter scrum till klunga:

"Klunga - Fast situation där bägge lags forwards formerar sig i tre rader var mot varandra för att kämpa om att vinna bollen för att spelas upp förbi gain line. Antingen via backarna eller direkt genom att klunghalv eller tredjeled plockar upp bollen och rör sig framåt."

Är denna översättning verdertagen i den svenska rugbyvärlden eller finns det andra alternativ?

Stefan Hallgren sa...

Svar ja klunga är den gängse använda termen inom rugby för det engelska ordet "scrum".