söndag 7 oktober 2007

Sydafrika pressade, men till semifinal!

Sydafrika blev det enda av de tre dominanterna från södra halvklotet att ta sig till semifinal. Men det var minsann nära ögat mot Fidji som var på hugget. Likt gårdagens All Blacksmatch förde Springboks kommandot under första halvlek men med liten utdelning. Percy Montgomery missade matchens första straff i tredje matchminuten och missade dessutom två conversionsparkar efter Sydafrikas två försök under första halvlek. Halvitidsresultatet 13-3 och det såg ut att bli en repris på gårdagens sista match. Fidji hade hela tiden visat framfötterna och höll jämna steg med Springboks, och spelade det öppna spel som förväntats samtidigt som deras forwards visade ett rätt stabilt spel i ställ- som lösklungor.

Fidji reducerade ställningen i 43:e matchminuten med en satt straffspark och fick se sig själva reduceras till 14 man strax efter att JP Pietersen lagt till sydafrikas tredje försök efter 51 minuters spel. Att spela med en man mindre var tydligen vad söderhavsspelarna behövde, för under de kommande tio minutrarna tände laget till och sprang in två mycket välspelade försök genom de bägge yttrarna Delasau och Bobo i 59:e och 61:a minutrarna. Bägge försöken konverterades av Seremaia Bai, och Fidji hade en tvåpoängsledning. Fidji följde upp sin ledning med att ta överhanden men trots flera mycket farliga genombrott och hård press på sydafrikas försökslinje höll det sydafrikanska försvaret stånd och lyckades t.o.m. hindra ett sista försök från fidji. Springboks tog under de tio sista matchminuterna chansen att flytta upp spelet in i Fidjis 22-metersområde och lade till två försök efter hårt ställklungsarbete och maulande till protokollet. Fidji lyckades aldrig flytta tillbaka spelet i närheten av sydafrikas målområde och fick se sig besegrade med 37-20 när domaren blåste av matchen efter full tid. En mycket underhållande och innehållsrik från bägge lagen. Intressant att Bryan Habana inte fick det utrymme han behöver och sålunda aldrig kom till skott. Fidji visade sin styrka och ska vara mycket nöjda förlusten till trots.

Ikväll gör Skottland och Argentina upp om sista semifinalplatsen mot Springboks.