söndag 14 oktober 2007

Springboks till final

Det blir två repriser från gruppspelen under vms sista helg. England kommer få sin chans på revansch för sin 35-0-förlust mot Sydafrika i vm-finalen, och hemmanationen Frankrike får en retur mot Argentina i matchen om tredjepriset. Det står klart efter sista semifinalen mellan Sydafrika och Argentina. Mästarna från 95 spelade med en större säkerhet hela matchen igenom och var det lag som förde befälet över pumas. Springboks spelade mycket defensivt under första halvleken och utnyttjade de misstag som Los Pumas gjorde för att snabbt attackera tillbaka. Så hände i 7:e matchminuten när Fourie Du Preez snodde en interception på egen planhalva och rusade upp för matchens inledande försök som Percy Montgomery enkelt kunde konvertera. Felipe Contepomi öppnade argentinas något snåla poängskörd åtta minuter senare med en satt straff fårn ca 40 meters håll, men pumas bjöds aldrig riktigt in i matchen trots ytterligare en straff innan halvtidsvilan. Sydafrikanske superyttern Bryan Habana och springboksåttan Danie Roussow hann stå för varsina försök bägge konverterade av Montgomery och resultatet 24-6 till Springboks.


Under andra halvlek drog Los Pumas på för att öka spänningen efter att de argentinska forwardsen snott åt sig en turnoverboll efter ett springboksinkasst strax utanför sydafrikas 22-meterslinje. Bollen fick vandra till andrecentern Manuel Contepomi som precis lyckades pressa ned bollen för ett argentinsk försök. 24-13 efter tvillingbroderna Felipe koverterat försöket och nu var det match igen. Iallafall ett tag. I kampen om territoriet på plan vann Sydafrika då pumas uthalv Hernandez hade svårt att välja rätt sparkriktningar och klungan hade problem med egna inkassten som ofta gick över till Sydafrikansk ägo. Dessutom missade Contepomi sin andra straff i 54:e matchminuten och till råga till allt kunde Bryan Habana avsluta matchen på sitt eget speciella sätt. Vid att argentinskt anfall med ca 10 meter kvar till springboks försöksområde snodde Habana en pass från Felipe Contepomi och la i sin högsta växel för att sprinta in Springboks fjärde och sista försök ca 90 meter bort. Strax innan matchen var slut hettade känslorna över för bägge lagen och Juan Smith fick ett gult kort för hög tackling på Hernandez. Strax därpå fick Felipe Contepomi bli dömd till att avsluta matchen på bänken han med efter att ha svingat efter Bobby Skinstad.

Det här var en nervpirrande match för en Pumassupporter som jag själv. Argentina har verkligen varit ett av turneringens starkaste lag som skördat stora framgångar, inte minst på hemmaplan (SVT) och tagit sig längre än någonsin iochmed en semifinalplats. Men Springboks var det bättre laget som spelade med kyla och säkerhet, inte minst Montgomery var den som vann matchen åt sydafrika med sina säkra sparkar på mål (SVT, DN). Vem som tar hem Webb Ellisbucklan nästa söndag kommer hänga mycket på hans och Wilkinsons straffsäkerhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Västerås ! Gamla gubbar från Tigrarna, kom på lördag den 20 Oktober, finalen mellan Sydafrika och England ! Vi är på Skallbergskrogen. Kl 21.00. Loa, Kalle och flera andra kommer. Hörs, mvh Paul.