fredag 7 september 2007

ARGENTINA!!!!!

För lite drygt ettochetthalvt år sedan möttes Bernard Laporte av ca 50 000 buande franska rugbysupportrar på Stade de France-stadion i Paris. Frankrike hade just torskat en solklar ledning med 38-5 (eller något liknande) mot ett Irland som såg totalt utspelat ut i halvtidsvilan. Jag minns att jag då hade sagt `Vilken jävla skitmatch`till min gode vän Dan Oatley där vi satt på puben på södermalm och försökte njuta av en illa spelad första halvlek. Men Irland vände på steken och körde över Les Bleus i andra halvlek. Tyvärr räckte det inte den gången för irländarna som förlorade med 43-31, men den franksa publiken var rasande. Hur kunde man ha en sådan klar ledning i havltid och bara släpa den sådär?!
Jag vill INTE vara i Bernard Laportes kläder just nu! TV-sändningen på Tv5 Monde slutade omedelbart efter slutsignalen och inget eftersnack eller bilder från stadion visades (inte särskilt konstigt egentligen Tv5 är bara en samlingskanal av andra franska kanaler) men jag kan tänka mej hur fansen reagerade. Det här var en måstematch mot ett lag som tidigare under dagen fått beskedet att det kommer dröja tre år till innan de får delta i en årligt återkommande internationell turnering. En klar markering från högre ort att de är ett hot mot kanske framförallt Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Lek inte med de stora pojkarna!

För Frankrike innebär kvällens förlust mer än enbart prestige. De måste verkligen fokusera på att vinna resterande matcher och gärna med en god marginal mot Irland med världens högst skattade center Brian O´Drisocol. En andraplacering i gruppen är inte tänkbar helt enkelt.

För att återgå till matchen så var nog kvällens gigant centern Felipe Contepomi den som ska lyftas fram. Utan denna straffskytt skulle argentina nog fortfarade ha vunnit (förutsatt att Skrela missat ännu mer än han gjorde ikväll) men han var riktigt cool och satte faktiskt 4 av 5 straffsparkar samt en conversiospark efter kvällens enda försök signerat fullbacken Ignacio Corletto. Argentinas försvar var solit och höll emot starkt i början av andra halvlek då Les Bleus kämpade hårt för att ta sig fram de sista enochenhalv metrarna till Los Pumas försökslinje. Man spelade smart i andra halvlek och satsade på att flytta upp spelet till hemmalagets planhalva med siktet inställt på försvar efter en betryggande 17-9 ledning vid halvtidsvilan. Personligen tycker jag att kvällens resultat är det bästa som kunde hända detta arrangemang. Man må vara besvien i Frankrike men det här resultat är bra för rugbyn och ger en rejäl känga till etablisemanget. ARGENTINA!!!!!!

I morgon väntar jag med spänning på vad de nya hjältarna i Italien kan ställa till med för storfavortiterna New Zeeland All Blacks. Som uppvärmning kan ni väl beundra en italiensk version av den berömda krigsdansen "The New Zeeland All Blacks Haka".