söndag 23 september 2007

Davis Cup förstör VM för mej

Förra helgen var det tysklands framfart i Basket-EM, den här helgen var det Davis Cup (DN, DN, SvD, SvD) som störde sändningarna från helgens matcher på DSF. Nåväl man fick se betydande delar av England mot Samoa och Skottland mot Nya Zeeland iallafall.

Tonga som överraskat var först ut i helgen med grupp A-mötet mot tabellettan Sydafrika. Och visst fortsatte man överraska med att en bit in i andra halvlek inneha ledningen med 10-7 över ett andrahands Springboks. Underläget fick sydafrkias coach att sätta in de mer erfarna spelarna som vilades på bänken för att Springboks till slut skulle kunna ta hem matchen med tighta resultatet 30-25. Tonga tog trots förlusten med sig ett bonuspoäng och hoppades nog efter lördagens match på att grannarna från Samoa skulle slå England för att ha en chans till en kvartsfinalplats.

Och nog såg det ut att de skulle få hjälp av grannarna. Samoa höll mycket jämnt tempo med England som dock började tidigt med att ta ledningen genom försök av Martyn Corry i andra mathminuten. Johnny Wilkinson var tillbaka som uthalv för England och han såg ut att ha tagit på sig målsparkarskorna. Iallafall till en början. Innan halvtidsvilan hade han sparkat in två conversionsparkar, ett droppmål och två straffar. Men Johnnys säkerhet till trots innebar ingen överväldigande ledning för Samoa hade även de med sig en egen Benny Guldfot i fullbacken Loki Crichton som tog vara på tillfällena att sätta fyra straffsparkar på det engelska målet. 21-12 i halvtidspausen och matchen var vid liv på allvar.


Chricton inledde andra halvlek med ett straffmål i 43:e matchminuten och fem minuter senare hade han hjälpt sitt Samoa att reducera poängskillnaden efter att ha konverterat ett försök gjort av klunghalven Junior Polu. Wilkinson hade dessförinnan satt ytterligare en straffspark och ställningen var nu 24-22. Allt kunde hända så här långt men Samoas disciplin började sakta fallera och gav Wilkinson fler tillfällen till att utöka englands ledning innan samoas försvar tillslut gav vika och england kunde springa in två försök genom yttern Paul Sackey och lagkapten Martyn Corry. Slutresultatet 44-22 reflekterar väl inte riktigt matchen i sin helhet. Samoa höll jämna steg med england under lång tid och det var lite trist att det inte höll hela vägen. Wilkinson missade målet 4 gånger av 13 vilket kanske är okej men nog borde han kunna bättre än så.

Argentina avslutade lördagen med en säker 63-3 vinst över Namibia
och gjorde 9 försök, varav 6 var konverterade. Argentina leder grupp D igen och ligger hela fyra poäng över närmaste konkurrent Frankrike, och ser in i det närmaste ut att vara kvartsfinalklara. Enda hindret är Irland på lördag.

Så söndagens matcher som såg till att stärka Australiens ställning i gruppspelsgrupp B med en säker 55-12 vinst över Fiji. 27 poäng ska ha gjorts av Matt Gituea och Drew Mitchell drog till med en hattrick. Australien blev iochmed vinsten kvartsfinalklara, precis som de andra tri nationslagen Nya Zeeland och Sydafrika. Australien möter Kanada i sin sista gruppspelsmatch på fredag och Wales gör upp med Fiji om kvartsfinalplats, även det på fredag.

Länge trodde jag att brittiska öarnas stora vm-hopp i år var Skottland, men efter dagens plattmatch mot All Blacks på Murrayfield i Edinburgh måste jag säga att både England och Wales ser ut att ha större chans under ett finalspel än skottarna. Nya Zeeland slog skottarna med 40-0 efter 6 försök, 2 conversionsparkar och 2 satta straffar. Känns inte som att det är värt att rapportera mycket mer från matchen. All Blacks levererade och Skottarna såg aldrig ut att göra försök. Däremot fick man tacklas något enormt. Eller vad sägs om 146 tacklingar, varav 28 missade mot NyaZeelands 69 tacklingar (bara 5 missade). Nu får man väl hoppas på att Italien tar hem sista matchen mot Skottarna så vi får åtminstone ett oväntat kvartsfinallag. På fredag har Azzuri chansen!!

Inga kommentarer: