söndag 16 september 2007

Tonga vann söderhavsderbyt

Idag har det varait stillahavsöarnas dag med matcher för alla tre nationer.

Fiji var först ut och slog Kanada med 29-16 i dagens grupp B-match. Andra halvlek ska ha varit hårt mycket jämn och Kanada lär ha spelat mycket beslutsamt likt de gjorde förra helgen mot Wales. Men Fijis fyra försök gjorde inte bara öborna till matchvinnare utan dessutom fempoängstagare i tabellen. Fiji ligger på delad förstaplats i tabellen tillsammans med Wallabies men är härnäst upp emot australien vilket kommer bli en mycket svår uppgift för dem. Dessutom har de Wales att slå i sista omgången för att gå vidare ut ur gruppspelet, vilket skulle bli en skräll!

I Montpellier möttes Samoa och Tonga i dagens derbymatch. Det här var en riktig nagebitare, och inget av lagen hade lyckats korsa sina motståndares försökslinje när första halvlek var över. Samoa ledde dock med 12-6 efter fyra straffar satta av centern Gavin Williams. Samoa såg vid detta tillfälle ut att vara det starkare laget och gjorde färre misstag än motståndarna vilket lett till fler chanser att sparka mot målstolparna. Men så i 61:a matchminuten forcerade tongacentern Epeli Taione samoas försvar och grundade bollen bakom försökslinjen. Tonga var nu i ledning med fyra poäng efter att Pierre Hola konverterat försöket. Dessförinnan hade han placerat en straff mellan Samoas målstolpar. 12 minuter senare blev Tonga reducerat till 14 man och strax därefter med ytterligare en efter ett rött kort på flankern Hale Pola och ett gult kort på Toma Toke. Samoa gjorde några desperata, välspelade försök att pressa sig igenom det reducerade tonganesiska försvaret med bara sekunder kvar att spela. Men det nummerära överläget till trots kunde man inte lyckas och Tonga stod snart som vinnare.
Tonga innehar nu andraplatsen i grupp A efter Springboks. Skulle önationen nu lyckas slå världsmästarna England den 28:e september ser ett avancemang till slutspelet klart ut. Mycket spännande vill jag lova!

Synd att tyska DSF återigen inte visade en schemalagd match pga pågående slutspel i basket-EM. Men som tur var gick det att följa livesändningen på internet.

Nu kvarstår helgens sista match mellan Frankrike och Namibia. Matchen sänds klockan 21 ikväll på franska Tv5 Monde. Rapport följer imorgon.

Fortfarande inte ett ljud svenska dagstidningarnas krönikor (DN, SvD).