söndag 16 september 2007

Lördagen bjöd på rejäl underhållning

Det ska tydligen ha varit målkalas i allsvenskan igår (DN), men frågan är om det kan mätas med matchen som utspelades i Lyon. I en match fylld av hela 17(!) försök vann Nya Zeeland över nykomlingarna Portugal med 108-13. Listan över försöksgörare kommer bli väldigt lång så jag avstår att radda upp namnen, men även om resultatet är av cricketkaraktär så rapporteras det att All Blacks fick kämpa hårt i matchen som stundtals ska ha kontrollerats väl av Portugal. Hade tvyärr ingen möjlighet att se matchen men fick en rapport på telefon ifrån Paris att Portugal ska vara ett lag att räkna med, bara de får chansen att möta de topp10-rankade nationerna någon gång per år. Ett mycket gott betyg för ett lag enbart bestående av amatörer.

Lördagens stora match utspelades i Cardiff där Wales och Australien gjorde upp om vem som skulla toppa grupp B. Wales som har haft svårt att hitta formen inför årets vm gjorde här ett rejält lyft som bör ha fått kritiker att tystas något. Australien fick till 3 försök i första halvlek som faktiskt mest bestod av ställningskrig från bägge sidor. Wales hade dock svårt att penetrera Wallabyförsvaret och bryta igenom medans Australien lyckades hitta de luckor som behövdes för att ta ledning innan halvtidsvilan.
Andra halvlek (som brutalt avbröts på tyska DSF efter en kvart) visade upp ett mer beslutsamt hemmalag som kämpade sig tillbaka in i matchen och snart hade reducerat ställningen till 10-25 genom en kraftansträngning från de walesiska forwardsen som genom en maulsekvens kunde få nummer åtta Jonathan Thomas att trycka ned bollen bakom australiens mållinje. Wallabies drygade sedan ut sin ledning med 7 poäng till genom Chris Latham och Sterling Mortlocks försök samt conversionspark. Med dryga fyra minuter kvar grundade yttern Shane Williams ett sista försök för Wales och James Hook befäste sedan slutresultatet till 20-32. En mycket bra och underhållande match som jag tyvärr inte fick följa klart pga basket-em som så brutalt avbröt sändningen. Australien, tillsammans med Sydafrika och Nya Zeeland ses av många som en självklar semifinalist i årets turnering. Frågan som gäller är vilket det fjärde laget kommer bli. Med ett wales som till slut spelar så här pass bra är det mycket möjligt att det här laget är den fjärde semifinalisten. Det känns som det handlar om wales eller argentina när man tittar på resultaten såhär långt.

I grupp D har irland det fortfarande svårt att hävda sig. Förra helgen var de föga övertygande när de fick kämpa för vinst över Namibia och igårkväll följde ytterliagre en vinst som var nästan än mindre övertygande. Tisdagens hjältar Georgien var trots en andra förlust dagens stora vinnare och såg stundtals ut som att de skulle ta sin första vm-vinst någonsin och därmed orsaka vms största skräll. Med georgisk 7-10-ledning tidigt i andra halvlek var irland riktigt illa ute och enligt rapporterna var det georgierna som kamperade högt uppe på irländarnas planhalva större delen av halvleken. Men ett sista försök av fullbacken Girvan Dempsey efter ett irländskt inkast återställde världsordningen och gav irland segern till slut med siffrorna 14-10. Irländarna hade dock behövt ett bonuspoäng för att känna sig säkrare i gruppen, och faktum är att Georgien, iochmed en förlustmarginal på mindre än sju poäng, tog sitt första poäng.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror att Irland åker ut av två skäl. För det första kommer de förlora mot Frankrike som har vunnit de avgörande matcherna mot Irland i de senaste six nations. För det andra kan kommer de antagligen ta färre bonuspoäng än Argentina och därmed räcker inte en högst eventuell seger mot Argentina. För det tredje, spelar de så här kommmer Argentina slå dem och vinna gruppen. Taskigt för fransoserna som får möta NZ i kvarten.

Stefan Hallgren sa...

Du har nog rätt men även frankrike måste höja sig. Matchen mot Namibia som pågår nu har varit riktigt usel från fransk sida. Nervöst, ostrukturerat och alldeles för ivrigt spel i första halvlek. De har i mina ögon fått Namibia att se bra ut. Så här vinner man inget vm!