torsdag 13 september 2007

Kort rapportering från onsdagens matcher

Fotbollseuropa har varit i full gång igen med em-kval och annat (DN, DN, DN, SvD, SvD), men i Frankrike var det även dags för tre till lag att äntra scenen i årets VM-upplaga. Tyvärr kan jag inte lämna några längre rapporter då jag inte hade tillgång till någon av matcherna.

Först ut var Tonga som drog igång snabbt med ett försök direkt efter avspark mot USA. VMs näst snabbaste försök i år signerades Finau Maka, tillvardags spelande i Stade Francaise, följdes snabbt upp av en straff och innan halvtidsvilan, ytterligare en straff. Mike Hercus hade dessförinnan bränt en straff och prickat in en mellan Tongas stolpar.


Andra halvlek inleddes med försök av amerikanske proppen Mike MacDonald i 47 matchminuten vilket reducerade ställningen till 8-13, men Tonga ångade på med ytterligare 2 två försök mot 1 av USA innan visslan ljöd för full tid. Slutresultat 15-25 och Tonga tog sin första vm-vinst på 8 år. Tonga har nu att se fram emot match mot grannarna Samoa medans USA får en välbehövlig vila för att slicka såren inför deras match mot Samoa den 26:e.
En mindre smickrande ormgropsbild från matchen fanns med i DNs tryckta sportupplaga i morse. Inte direkt deras första liknande bild under detta VM. Maila gärna dit och gnäll över att de visar upp en fördumsfull och stereotyp bild av rugby!

VMs tredje söderhavsnation Fidji, lyckades pressa sig förbi Japan efter en 10-9 ledning i halvtid. Matchen bjöd på inte mindre än 7 försök totalt och ska ha varit mycket underhållande. Fidji som nästan tog sig vidare från gruppspelet under VM 2003 kommer få det tuffare i år om man inte spelar upp sig mer. Mot lag som Australien och Wales behöver de lyfta sig rejält om de ska ha en chans i år. Matchen slutade för övrigt 31-35 (japans hemmamatch).

Tredje och sista matchen för dagen blev ett europaderby mellan gamla stornationen Rumänien och dess arvinge Italien. Två försök vardera lär ha gjort den här matchen till en hyfsat jämn dragkamp, men ett mer disciplinerat Azzuri stod till slut som vinnare tack vare uthalven Ramiro Pezs säkra fot. 24-18 till Italien som intar tredjeplatsen i Grupp C.

Inga kommentarer: