lördag 22 september 2007

Och bäst i europa är...

Frankrike! Ja så är det nog trots allt. Frankrike visade upp ett helt annat spel och självförtroende under fredagkvällens möte mot Irland än under tidigare två matcher. Game plan var förbestämt och den följde man - satsa på ett starkt försvar, sätt ett hårt anfallsspel mot irländarna i deras 22-metersområde och invänta deras misstag. Och misstag gjorde laget från den gröna ön. I allafall disciplinära sådana och Jean-Baptiste Elisalde kunde sparka in fyra straffar innan halvtidsvilan inföll. Dessförinnan hade Ronan O´Gara fått in ett droppsparksmål för att avsluta en halvlek som annars stod och vägde lite lagen emellan.

Med 12-3 i försprång sprang Les Bleus ut på Stade de Francestadion efter halvtidsvilan, och fortsatte sitt välorganiserade försvarsspel. Att matchen var tung började märkas i den irländska klungan som fick allt svårare att hålla spelet uppe. Frankrike började få utdelning för sin taktik och i 60:e matchminuten slog vingen Vincent Clerk till efter en väl avvägd kort spark från Frederic Michalak som satte bollen bakom den irländska klungan där märkligt nog ingen försvarare stod. Clerk kunde plocka upp bollen på en studs och dök i halvfart över försökslinjen i hörnet. Tio minuter senare slog Clerk till igen på en ny spark som han plockade upp och fick ned bollen i hörnet precis innan han blev tacklad över linjen. Elisalde hade svårt med vinkeln i bägge konversionsparkarna och missade båda gångerna, men vad gjorde det. Spiken var redan satt i irländarnas kista och när slutsignalen ljöd kunde den franska publiken pusta ut. Slutresultat 25-3 i en match där det bäst organiserade försvaret var nyckeln. Titta bara på matchstatistiken, det bäst och mest tacklande laget med 96 tacklingar var frankrike mot irlands 70.

Frankrike går därmed upp i tabelltoppen med en match mer spelad än Argentina som har Namibia och Irland kvar att möta. Irlands drömmar om slutspel är dock fortfarande levande förlusten till trots, men man har som sagt Los Pumas kvar att möta innan gruppspelet är över och det ser rätt så mörkt ut.

Grupp D
PWDLPDTDPFTFBPPTS
FranceFrance3201941312415210
ArgentinaArgentina220035550519
IrelandIreland3201-3249719
GeorgiaGeorgia2002-34-513111
NamibiaNamibia2002-92-1527300

Det intressanta med grupp D är att det finns fortfarande en chans att Frankrike åker ut ur turneringen. Skulle Irland slå Pumas men argentinarna lyckas få bonuspoäng från det mötet samt plocka bonuspoängvinst över Namibia finns fortfarande risken att hemmanationen missar kvartsfinalerna. Men för att det ska ske måste man förlora (utan bonuspoäng) mot lilliputtarna från Georgien som verkligen har varit turneringens överraskning och visat framfötterna i sina två hittills spelade matcher. Allt kan fortfarande hända i "den nervösa gruppen".

Inga kommentarer: