söndag 9 september 2007

Tredje dagen till ända

Sädårja! Då har vi börjat närma oss slutet på vm-turneringens första helg.

Wales öppnade söndagens matchkavalkad med att slå Kanada med 42-17 i Nantes, men det var ingen lätt uppgift till en början. Ett mycket motiverat Kanada inledde matchen med två försöks ledning mot tre straffar från Wales efter att flankern Jamie Cudmore och centern Craig Culpan grundat bollen bakom Wales försökslinje en gång vardera innan halvtidsvilan. I andra halvlek fortsatte kanadickerna försöksgörandet genom klunghalven Morgan Williams i den 46:e minuten, men ledningen med 17-9 blev inte alltför långvarig, och Wales fick upp ångan och avslutade matchen med fem försök under en 15-minutersperiod.

Match nr två för dagen mellan Sydafrika och Samoa var dagens höjdpunkt för min egen del. Jag kunde nämligen följa den själv på tyska sportkanalen DSF, och jag blev inte särskilt besviken av vad jag såg under första halvleken. Samoa spelade hårt och intensivt och visade sydafrikanerna att det fanns gott om spring i benen. Kampen om bollen böljade fram och tillbaka med hårt ruckande och snabba händer i öppna spelet från bägge sidor. Sydafrikanska fullbacken Percy Montgomery såg till att Springboks tog ledning redan efter 3 minuter genom matchens första straffspark. Det följde med ytterligare två straffar innan samoanske centern Gavin Williams slog till med matchens första försök efter att ha öppnat upp den sydafrikanska försvarlinjen med ca 15 meter kvar till försöksområdet. Williams följde upp med att konvertera försöket och matchen kändes som att den skulle stå och väga. Men så slog Bryan Habana till med ett första försök i 33:e matchminuten efter att ha dansat i hög fart genom det blåa försvaret. Montgomery missade målet därefter men avslutade halvleken med ett konverterat försök innan domarvisslan ljöd för vila.
Andra halvlek fortsatte med hårt kämpande från bägge sidor. Samoa fick ett försök bortdömt två minuter in i halvleken och i 47:e minuten slog sedan Jaque Fourie till och sedan drog försökskavalkaden igång för sydafrika. Samoa orkade inte längre hålla emot och började även spela ett slarvigt anfallsspel. Legenden Brian Limas debut i detta VM blev kortvarigt. Mannen som gått under namnet "the Chriopractor" för sina dödliga tacklingar kom in på planen i 60:e minuten men fick bytas ut fem minuter senare efter att nästan ha knockat sig själv i en av sina trademarktacklingar. Springboks blixtsnabbe ytter Habana lade till ytterligare tre försök till resultatet. Även Montgomery och vänsteryttern JP Pietersen gjorde varsina försök innan allt var över. Slutresultat 59-7 och Springboks ser fram emot att möta världsmästarna England på fredag. Samoa får trösta sig med att gå upp mot sina grannar Tonga på söndag. Tonga ska först möta USA på onsdag.



Skottland var första lag att möta nykomlingarna Portugal i en VM-turnering. Debutanterna på den stora världsscenen ska ha skött sin uppgift väl men håller inte hela vägen. Skottarna plockade hem vinsten med åtta försök mot ett och 63%-igt bollinnehav. De ska däremot ha haft svårt att förvalta innehavet väl men vinner med 56-10. Frågan som kvarstår så här långt i grupp C är vilka som kommer ta hem andraplaceringen i gruppen. Blir det Italien eller Skottland? Vi får vänta länge på svaret. Lagen möts nämligen först den 29:e september.

Irland höll mot Namibia. Kanske ingen överraskning, men afrikanerna höll nere poängen till 32-17 och vann faktiskt andra halvlek med 15-12.

Nu följer en kort paus på två dagar innan de utvilade lagen Georgien, Tonga, Rumänien och Fidji premiärspelar mot Argentina, USA, Italien respektive Japan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nice Blog Stefan!!!
Really cool, The Springboks are going to crush any team that stands in their way :-)

Stefan Hallgren sa...

Nah mate! Pumas all the way. Did you see their performance last night? World class to squeese in those two last tries on sheer determination. They´ll crush Ireland on the way too!